• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Alles over de HIR / 19-12-2019

Iedere belastingadviseur en -inspecteur, werkzaam in de algemene praktijk, komt op enig moment wel in aanraking met de herinvesteringsreserve, kortweg HIR. Deze fiscale faciliteit schuift de boekwinst behaald bij de verkoop van een bedrijfsmiddel door naar het nieuwe, vervangende bedrijfsmiddel. Daardoor is een groter (bruto)bedrag beschikbaar om te herinvesteren. Doel van de faciliteit is om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen.

Cursusinhoud

Tot zover niks nieuws. Walt valt er dan nog te leren? Nou, genoeg, zoals zal blijken. In de kern is de HIR geen ingewikkelde regeling maar in de praktijk blijkt dat nogal eens tegen te vallen en roept hij in de uitwerking de nodige vragen op. En zeker in samenhang met de fiscale eenheid in de VPB wordt de regeling ronduit ingewikkeld met bijzondere bepalingen in art. 15ah en art. 15ai Wet VPB 1969. En dan leidt deze ogenschijnlijk eenvoudige regeling nogal eens tot hoofdbrekens.

In deze spitsuurstudie komen alle ins en outs van de HIR aan de orde, waarbij de moeilijke onderwerpen, zoals de samenloop met de fiscale eenheid in de VPB, zeker niet worden geschuwd. Ook de bijzondere antimisbruikmaatregel in de VPB tegen de handel in zgn. HIR-lichamen zal worden besproken.

Onderwerpen die aan de orde komen:

Herinvesteringsvoornemen;
Economisch dezelfde functie, Trawler-arrest en ‘reverse’ Trawler-arrest
Boekwaarde-eis;
Samenhang met ruilarresten;
Samenloop met fiscale eenheid VPB;

Handel in HIR-lichamen.

 

Cursus Details

Datum:

19 december 2019

Plaats:

Van der Valk Utrecht

Tijd:

16.00 - 20.00

Prijs:

€ 295,- ex. BTW

Accreditatie:

3.5 punten RB

3.5 uren NOB

 

Docent

Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis

De heer Heithuis voltooide in 1990 cum laude de studie fiscale economie aan (thans) de Universiteit van Tilburg en in 2004 het doctoraalexamen Fiscaal recht aan de Universiteit van Leiden. Van 1992 tot 2007 was hij verbonden aan de capaciteitsgroep Fiscale Economie van de Erasmus Universiteit, van 2001 tot 2007 als hoogleraar fiscale economie. Van 2007 tot 2011 was hij hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Utrecht en sinds 2011 hoogleraar fiscale economie aan de Universiteit van Amsterdam; van september 2012 tot mei 2017 was hij tevens hoogleraar belastingrecht aan de Open Universiteit. De heer Heithuis heeft de wetenschap altijd gecombineerd met de fiscale praktijk, van 1990 tot 2005 bij Ernst & Young Belastingadviseurs en sinds 2005 bij BDO Belastingadviseurs. Ten slotte is de heer Heithuis redactievoorzitter van het Vakstudie Nieuws, annotator in Beslissingen in belastingzaken Nederlandse Belastingrechtspraak en vaste medewerker van het Weekblad fiscaal recht. Tevens is hij auteur van diverse fiscale (studie)boeken.

Schrijf u hier in voor deze cursus.