• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Actualiteiten VpB voor het MKB / 28-10-2020

Deze actualiteitencursus brengt u op de hoogte van de laatste stand van zaken wat betreft Nederlandse (voorgenomen) wetgeving, internationale initiatieven en jurisprudentie.

Inhoud

De vennootschapsbelasting is voortdurend in beweging: wetgeving, besluiten en jurisprudentie volgen elkaar, met regelmaat op. Verder zijn er aanpassingen doorgevoerd met betrekking tot het zogenoemde technisch aanmerkelijk belang zijn de antibelastingontwijkingsrichtlijnen (ATAD) I en II in werking getreden en vormt de spoedreparatie fiscale eenheid een complex leerstuk. Bovendien liggen er inmiddels gedachten over een varianten het regime van de fiscale eenheid te herzien. Stuk voor stuk voor de praktijk belangrijke ontwikkelingen die niet alleen het internationale, maar ook het nationale bedrijfsleven raken.
Daarnaast zijn er ook ontwikkelingen die een meer fundamentele invloed kunnen hebben op de belastingheffing van ondernemingen. Hierbij kan worden gewezen op de nationale en internationale aandacht voor de belastingheffing van multinationale ondernemingen en de initiatieven die op dit terrein worden ontplooid door onder meer de Europese Commissie, zoals de Common (Consolidated) Corporate Tax Base (C(C)CTB), alsmede de initiatieven van de OESO op het gebied van Base Erosion and Profit Shifting (BEPS), en pillars 1 en 2.

Cursus Details

Datum:

28 oktober 2020

Tijd:

11.00 - 18.00

Plaats:

Van der Valk Utrecht

Prijs:

€ 450,- ex. BTW

Accreditatie:

5.5 punten RB

5.5 uren NOB

Docenten

Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis

Edwin Heithuis voltooide in 1990 cum laude de studie fiscale economie aan (thans) de Universiteit van Tilburg en in 2004 het doctoraalexamen Fiscaal recht aan de Universiteit van Leiden. Van 1992 tot 2007 was hij verbonden aan de capaciteitsgroep Fiscale Economie van de Erasmus Universiteit, van 2001 tot 2007 als hoogleraar fiscale economie. Van 2007 tot 2011 was hij hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Utrecht en sinds 2011 hoogleraar fiscale economie aan de Universiteit van Amsterdam; van september 2012 tot mei 2017 was hij tevens hoogleraar belastingrecht aan de Open Universiteit. Edwin Heithuis heeft de wetenschap altijd gecombineerd met de fiscale praktijk, van 1990 tot 2005 bij Ernst & Young Belastingadviseurs en sinds 2005 bij BDO Belastingadviseurs. Ten slotte is hij redactievoorzitter van het Vakstudie Nieuws, annotator in Beslissingen in belastingzaken Nederlandse Belastingrechtspraak en vaste medewerker van het Weekblad fiscaal recht. Tevens is hij auteur van diverse fiscale (studie)boeken.

Drs. M.J.A.M. van Gijlswijk 

Michael van Gijlswijk heeft fiscale economie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Thans is hij hoofd van de fiscale sectie van Bureau Vaktechniek van BDO in Tilburg. Zijn specialisatie is onder andere vennootschapsbelasting. Hij publiceert op dit terrein regelmatig in de fiscale tijdschriften. Voorts is hij commentator voor NTFR. lid van de commissie Wetsvoorstellen van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, als docent verbonden aan de Federatie van Belastingadviseurs en docent tijdens de post-doctorale leergang Mastercourse Vastgoed aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.